Οι τροφές που μπορεί να προκαλούν συνεχές αίσθημα κόπωσης, σύμφωνα με ειδικούς

Κουρασμένοι συνέχεια; Ποιες τροφές «κλέβουν» την ενέργειά σας

Υγεία
Δημοσιεύθηκε  · 2 λεπτά ανάγνωση

Μια νέα έρευνα από Αμερικανούς επιστήμονες αποκαλύπτει ότι πέντε αγαπημένες τροφές ενδέχεται να κρύβονται πίσω από το αίσθημα κόπωσης που νιώθουμε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υψηλά επίπεδα τυραμίνης, ενός μορίου που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Υπερβολικής Υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας (EDS). Τροφές πλούσιες σε τυραμίνη είναι τα παλαιωμένα τυριά, τα αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα, τα αλείμματα με εκχύλισμα μαγιάς, τα τουρσιά και τα τρόφιμα αποξηραμένα με αλάτι, όπως τα ψάρια και τα αποξηραμένα φρούτα.

Ενδεικτικά, στα παλαιωμένα τυριά περιλαμβάνονται το τσένταρ, η φέτα, η παρμεζάνα και το μπρι. Στα αλλαντικά ανήκουν το σαλάμι, το λουκάνικο, το μπέικον, το πεπερόνι και η μορταδέλα. Δημοφιλή αλείμματα μαγιάς είναι το Marmite και το Vegemite.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Lancet eBioMedicine, υποδεικνύουν ότι η αντιμετώπιση αυτής της εξουθενωτικής πάθησης θα μπορούσε να επιτευχθεί με απλές διατροφικές αλλαγές.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Tariq Faquih, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διαταραχών Ύπνου και Κιρκαδικού Ρυθμού στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s, δήλωσε: «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η διατροφή και η γενετική μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στο Σύνδρομο EDS. Καθώς μαθαίνουμε τι συμβαίνει βιολογικά, αρχίζουμε να κατανοούμε πώς και γιατί εμφανίζεται το EDS, τα πρώιμα σημάδια και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ασθενείς. Η διεξαγωγή μιας κλινικής δοκιμής θα ήταν ένα μεγάλο επόμενο βήμα και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε εάν τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 που λαμβάνονται από τη διατροφή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου EDS».