
Κεράσια: Η σκόνη τους "κλειδί" για την καταπολέμηση της άνοιας!
Τα κεράσια, εκτός από αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, είναι γνωστά για την προστασία που παρέχουν κατά της άνοιας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες και κερκετίνη. Τα κόκκινα φρούτα με κουκούτσι είναι πλούσια σε αυτές τις φυτοχημικές ουσίες, που φημίζονται για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κεντ για το Αλτσχάιμερ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antioxidants, αν τα κεράσια μετατραπούν σε σκόνη, ενισχύεται ακόμα περισσότερο η περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες, ενώ παράλληλα μειώνεται η σπατάλη τροφίμων.
Η έρευνα, που επικαλείται ο Independent, αποκαλύπτει ότι η περιεκτικότητα των κερασιών σε ανθοκυανίνες αυξάνεται σημαντικά όταν μετατρέπονται σε σκόνη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κεράσια που υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν απορριφθεί, και ανέλυσαν τη διατήρηση ανθοκυανίνων στον χυμό, τον πολτό και το υπόλειμμα (pomace) του φρούτου.
Κατά τη μετατροπή των κερασιών σε σκόνη, διαπίστωσαν "μεγαλύτερη βιολογική δραστηριότητα", η οποία μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία σε σχέση με τα εκχυλίσματα ή τα συμπληρώματα.
Η συνεργασία με τους τοπικούς καλλιεργητές ήταν καθοριστικής σημασίας, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Marina Ezcurra. "Μαζί δείξαμε ότι τα αγροτικά παραπροϊόντα δεν χρειάζεται να καταλήγουν στα σκουπίδια. Μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης για την παραγωγή βιώσιμων και προσιτών υγιεινών τροφών", τόνισε η ίδια.
Η καινοτομία της ερευνητικής ομάδας, όπως είπε, βασίζεται σε μια επιστημονική προσέγγιση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρέως στο Κεντ αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές. "Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την έρευνα για να προωθήσουμε αυτή την ιδέα", συμπλήρωσε.
Η δρ Σάρα Μπλάκμπερν τόνισε από την πλευρά της ότι η έρευνα έδειξε πώς η σπατάλη τροφίμων μπορεί να μετατραπεί σε ευεργετικά συμπληρώματα υγείας: "Τα απόβλητα τροφίμων μπορούν να αποφέρουν οφέλη τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον", δήλωσε.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα με άνοια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας περίπου 1,4 εκατομμύρια έως το 2040.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή – όπως τα μούρα, το τσάι, το κόκκινο κρασί και η μαύρη σοκολάτα – ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Έρευνα του 2024 από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης τροφών και ποτών πλούσιων σε φλαβονοειδή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ανίατης ασθένειας έως και 28%.