Βρήκαν έναν κρυφό «διακόπτη» για να καίμε λίπος και θερμίδες

Αποκαλύπτεται: Ένα αμινοξύ-κλειδί για την απώλεια κιλών! Τι αλλάζει;

Υγεία
Δημοσιεύθηκε  · 3 λεπτά ανάγνωση

Ένα καινούργιο επιστημονικό εύρημα υπόσχεται να ανατρέψει τα δεδομένα για την απώλεια βάρους, εστιάζοντας στον ρόλο ενός συγκεκριμένου αμινοξέος, της κυστεΐνης. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές διαφόρων ιδρυμάτων στις ΗΠΑ, ο έλεγχος της κυστεΐνης θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί για την ενεργοποίηση των φυσικών μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού, οδηγώντας στην επιθυμητή απώλεια κιλών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Metabolism, επιχειρεί να εξηγήσει γιατί η μείωση των θερμίδων συνήθως οδηγεί σε απώλεια βάρους. Προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη υποδείξει την κυστεΐνη ως πιθανό παράγοντα, ωστόσο ο ακριβής ρόλος της παρέμενε ασαφής μέχρι σήμερα.

Η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η μείωση της κυστεΐνης επηρεάζει άμεσα τη μετατροπή του λευκού λίπους (αποθήκες λίπους στον οργανισμό) σε καφέ λίπος, το οποίο χρησιμοποιείται για την καύση ενέργειας και την παραγωγή θερμότητας. Με απλά λόγια, η κυστεΐνη φαίνεται να ρυθμίζει μια βιολογική «μηχανή» απώλειας βάρους.

Ο Krisztian Stadler, βιοϊατρικός μηχανικός από το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington στις ΗΠΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μελλοντικές στρατηγικές διαχείρισης βάρους που μπορεί να μην βασίζονται αποκλειστικά στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια ελεγχόμενη διατροφή μπορεί να είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, κυρίως επειδή μειώνει την πρόσληψη κυστεΐνης, η οποία βρίσκεται σε πολλές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Ως εκ τούτου, η απλή μέτρηση των θερμίδων μπορεί να μην αποτελεί την ιδανική στρατηγική.

Για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα σε ποντίκια, τα οποία είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην παράγουν κυστεΐνη. Σε σύγκριση με τα ποντίκια που μπορούσαν να παράγουν το αμινοξύ, τα πειραματόζωα παρουσίασαν εντυπωσιακή μείωση του σωματικού βάρους κατά 25-30% μέσα σε μία εβδομάδα, όταν η κυστεΐνη δεν αναπληρωνόταν μέσω της διατροφής τους.

Παρόλο που η μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 238 άτομα που είχαν συμμετάσχει σε ένα προηγούμενο πείραμα δίαιτας με μειωμένες θερμίδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα αυτά είχαν χαμηλότερα επίπεδα κυστεΐνης στον λιπώδη ιστό τους, υποδεικνύοντας μια πιθανή σύνδεση μεταξύ θερμίδων και κυστεΐνης και στους ανθρώπους.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η προσέγγιση αυτή απαιτεί προσοχή. Ο αποκλεισμός της κυστεΐνης προκάλεσε επικίνδυνη απώλεια βάρους στα ποντίκια (αν και το βάρος αποκαταστάθηκε με την επαναφορά των επιπέδων κυστεΐνης). Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ο οργανισμός χρειάζεται το αμινοξύ για την εύρυθμη λειτουργία άλλων μεταβολικών διαδικασιών.

Όπως τονίζει ο Stadler, «εκτός από τη δραματική απώλεια βάρους και την αύξηση της καύσης λίπους που προκύπτει από την απομάκρυνση της κυστεΐνης, το αμινοξύ είναι επίσης κεντρικό στοιχείο της οξειδοαναγωγικής ισορροπίας και των οξειδοαναγωγικών οδών στη βιολογία».

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα περίπλοκο σύστημα με «λεπτοσυντονισμένες μηχανές». Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την αύξηση και την απώλεια βάρους, και η διατάραξη μιας συγκεκριμένης διαδικασίας μπορεί να επηρεάσει και άλλες. Παρόλα αυτά, η νέα έρευνα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση αυτού του πολύπλοκου μηχανισμού.